De eend van de Mokbaai

Eindelijk weer eens een stukje schrijven, al zal het een kort stukje zijn.
De laatste tijd was zo druk dat ik er niet aan toegekomen ben, ook niet nadat we, Anne, Evi en ik, naar de Bril-Zeeëend op Texel zijn geweest.

Vorige week zaterdag was het geloof ik. Ik was ’s ochtends in Berkheide geweest en had eindelijk eens wat zomersoorten gezien en gehoord en ’s middags waren we even het dorp in gegaan toen bij ons het idee opborrelde om de nieuwe fietsendrager uit te gaan proberen. In de Mokbaai op Texel was een Bril-Zeeëend gezien dus besloten we die kant dan maar op te gaan en de auto in Den Helder te laten en de fietsen mee te nemen het eiland op.

We hadden de boot van 17.30 uur en al gauw fietsten we heerlijk langs de Mokbaai, langs de kolonie Kokmeeuwen en Grote Sterns, langs jagende Bruine Kiekendieven en onder overvliegende Lepelaars.

De eend bleek te zien vanaf de kazerne aan het einde van de weg die rond de Mokbaai loopt. Het laatste stukje voerde door zand, duin en over een hobbelig pad, maar uiteindelijk was de vogel in beeld. Deze uit Noord-Amerika afkomstige eend had zijn oog laten vallen op een vrouwtje Eidereend en probeerde haar constant het hof te maken.
Na enkele vluchtige blikken op een Bril-Zeeëend op een ruige zee bij Terschelling jaren geleden, was dit een welkome waarneming.

Om 20.00 uur hadden we de boot weer terug. Evi heeft de vogel niet gezien, maar heeft wel met zekerheid de Bergeend en de Lepelaar kunnen bijschrijven.

De fietsendrager is overigens goed blijven zitten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s