Nieuwe huissoort! En wat voor één!!

Zondag 10 oktober 2010 was een memorabele dag voor Katwijkse vogelaars vanwege zeven Vale Pijlstormvogels die ’s ochtends in noordelijke richting langsvlogen. Tel daarbij op een Prachtige Rode Wouw en u begrijpt dat het feest was. Zelf heb ik er niets van meegekregen.

Voor mij werd het pas interessant toen we ons om 15.30 uur klaarmaakten om naar een verjaardagsfeestje van het zoontje van vrienden te gaan. Evi (dochter van 17 maanden) was net wakker, ik had haar gordijnen opengedaan en ik stond wat voor het slaapkamerraam te suffen om moed te verzamelen om me te gaan optutten toen ik een bonte vlieg door de elzenhaag achter het huis zag fladderen. De Bonte Vliegenvanger was een langverwachte nieuwe huissoort en ik rende naar beneden op mn verrekijker te halen. Toen ik weer boven kwam was de vogel nog steeds aanwezig, zei het ietwat verscholen. Tussen was bladeren en takken door zag ik een enorm wit handpenveld en op dat moment fladderde de vogel weer verder.

Enigzins verbaasd bleek ik naar buiten staren, tegen mijn mompelend dat ik ff iets moest checken. Ik had al heel wat Bonte Vliegenvangers gezien, maar toch nooit met zo’n groot vleugelveld en toen een Vink ten tonele verscheen vroeg ik me zelfs af of ik het wel goed gezien had; was het wel een vliegenvanger geweest? Met kijker en camera spoedde ik mij door de achtertuin en de gemeentebosjes naar de singel waarin de vogel zat en al gauw kreeg ik hem weer in beeld. Het was toch echt een ‘bonte’ vlieg. Enigzins in paniek belde ik Casper en Arjan die snel te plaatse waren en beide mijn vermoeden bevestigden dat het hier een Withalsvliegenvanger betrof! Snel weren wart bewijsplaatjes gemaakt en via sms en dutchbirdalert werd de waarneming wereldkundig gemaakt, wel met enig voorbehoud. Al snel kwamen er meer mensen aan en o.a. Ab, Ben, Rein, Maarten (L) konden de vogel nog zien voordat hij rond 16.30 uit beeld verdween.

Indien aanvaard is dit een nieuwe soort voor Katwijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s